top of page
Foto del escritorFabiola Sofía Masegosa Gayo

Com superar el confinament


Publicat al Periòdic d'Andorra el dimecres, 25 de març de 2020



Al rebre la notícia que estarem aïllats obligatòriament a casa es disparen els sentiments negatius i el nostre estat d'ànim es converteix en un polvorí. Aquesta sensació de por i malestar s'agreujarà si s'uneix a ella la inestabilitat financera que a molts de nosaltres ens comporta l'estar tancats sense poder treballar. Per això, la quarantena afegida a un estat d'alerta que limita els moviments dels ciutadans, requereix d'un alt compromís per part de totes les persones que van a romandre aïllades o moltes hores tancades a casa seva, ja que això altera els nostres hàbits i conductes habituals sense avisar-nos, d'un dia per l'altre.

A més, si aquestes quarantenes o aïllaments són en família, cal seguir unes normes bàsiques perquè no hi hagi conflictes familiars o ruptures en la parella. Entre aquestes es troben tenir els espais ordenats, nets i ben ventilats; seguir les cures personals indispensables (higiene i vestit); rentar-se les mans amb freqüència i al tossir o esternudar cobrir-nos amb mocadors d'un sol ús o amb el colze flexionat. També, cal escoltar la resta de la família i conèixer les seves inquietuds i sentiments respecte a aquesta situació que estem vivint.

El que és segur és que aquesta alerta genera reaccions i comportaments que transmeten una sensació de pànic col·lectiu. Per això, ara que hem de aïllar-nos, per evitar aquest sentiment és molt important que assumim aquesta situació amb responsabilitat social, que pensem que estem actuant pel nostre bé i pel bé de la resta de la societat, especialment per intentar evitar el contagi dels col·lectius més vulnerables.

Amb aquesta quarantena no hi ha cap mena de dubte que la incertesa es dispara. Les persones solem posar-nos en el pitjor innecessàriament. Per evitar-ho hem d'intentar no realitzar anticipacions negatives i, sobretot, no difondre el pànic transmetent-les a altres persones, perquè és molt normal que vulguem buscar i conèixer més informació sobre el virus, però aquesta estratègia no és gens bona per a la nostra salut mental. Cal centrar-se en el moment present, en el que coneixem fins ara i intentar adaptar-nos a això, al que ja sabem. Hem d'assumir que en aquest cas hi ha moltes coses que no depenen de nosaltres mateixos i intentar ser optimistes. Si una mesura que ha estat presa per acabar amb els contagis i parar el virus té moltes possibilitats de sortir bé, per què hauria de sortir malament?

Un altre problema és la soledat que es dispara durant el confinament, especialment entre aquells que romanen aïllats sense cap mena de contacte físic amb altres persones mentre dura la quarantena. La clau per superar aquest sentiment és acceptar aquesta solitud i saber-la ocupar amb coses que ens agradin. És important que ens organitzem tenint en compte el nostre estat actual, pensant que és un temps transitori en què hem de programar el que farem cada dia. Devem intentar ser nosaltres mateixos els que marquem el ritme, i que no ho faci el nostre estat d'ànim. També és aconsellable que no ens exigim més del necessari, i que no ens decebem si no aconseguim fer tot el que ens agradaria fer.

Per acabar, donar les gràcies a tots els que estan col·laborant per acabar amb aquesta crisi sanitària: personal sanitari, policies, etc., i aconsellar-vos fer una mica d'esport a casa i, sobretot, aprofiteu per llegir tots aquests llibres que teniu a casa i que no havíeu tingut temps de fer-ho fins ara. No hi ha res tan bo com una bona lectura per distreure la ment i no pensar en els problemes. Cuidar-vos molt!

12 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Any Sorolla

Dia de Portugal

Pentacosta

Σχόλια


bottom of page